Πεινάω συνέχεια! Το στομάχι ”γρυλίζει”, νιώθετε τρέμουλο και μπορεί να αισθάνεστε έξαψη.

Η πείνα, εξ ορισμού, είναι μια φυσιολογική ανάγκη για θρεπτικά συστατικά για την παροχή καυσίμου για το σώμα σας, σημειώνει η Risa Groux, CN, διατροφολόγος. “Όπως ένα αυτοκίνητο χρειάζεται αέριο για να λειτουργήσει, έτσι και το σώμα μας χρειάζεται τροφή για να δημιουργήσει ενέργεια για να επιβιώσει και να ευδοκιμήσει. Μόλις αδειάσει η δεξαμενή, το σώμα χρειάζεται αναπλήρωση”, εξηγεί.

Από βιολογικής άποψης, το σώμα μας παράγει μια ορμόνη που ονομάζεται γκρελίνη στο στομάχι μας για να δώσει σήμα στον εγκέφαλο ότι το σώμα χρειάζεται τροφή. Ενώ η γκρελίνη αυξάνεται πριν από τα γεύματα και πέφτει μετά το φαγητό, η λεπτίνη – μια άλλη ορμόνη που παράγεται στα λιποκύτταρα – ενημερώνει τον εγκέφαλο ότι έχει επαρκή ενέργεια και ότι δεν χρειάζεται να καταναλώνει άλλη τροφή.

Ωστόσο, μερικές φορές αυτή η διαδικασία δεν πηγαίνει ακριβώς όπως είχε προγραμματιστεί. Στην πραγματικότητα, θα μπορούσατε να φάτε περισσότερο από ό, τι χρειάζεστε και να αναρωτιέστε ακόμα, “Γιατί πεινάω συνέχεια;”

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να πεινάτε συχνά—συμπεριλαμβανομένων ορισμένων τυπικών αιτιών πείνας καθώς και ορισμένων ανησυχητικών.

Όπως το έθεσε η Groux, το φαγητό είναι καύσιμο και το σώμα μας το χρειάζεται. Και επειδή το σώμα μας είναι έξυπνο και πολύπλοκο, θα μας ενημερώσει πότε πρέπει να απολαύσουμε ένα γεύμα.

Δεν έχεις φάει

Ο πιο προφανής λόγος που η κοιλιά σας σας ενθαρρύνει να τη ταΐσετε; Δεν έχετε φάει εδώ και πολύ ώρα! «Η έλλειψη τροφής με την πάροδο του χρόνου προκαλεί το σώμα να πεινάει, κάτι που περιλαμβάνει ενόχληση στο μεσαίο τμήμα και αίσθημα αδυναμίας από έλλειψη διατροφής», εξηγεί η Lauren Minchen, MPH, RDN, CDN, σύμβουλος διατροφής της Freshbit.

Εάν παρατηρήσετε ότι αισθάνεστε νωθροί ή κουρασμένοι όταν δεν έχετε φάει, αυτή είναι η φυσική αντίδραση του σώματός σας στη διατήρηση της ενέργειας.

Σύμφωνα με την Minchen, το χρονικό διάστημα που χρειάζεται για να νιώσει κάποιος την ενόχληση λόγω της πείνας μπορεί να ποικίλλει, καθώς εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Γενικά, οι άνθρωποι μπορεί να αρχίσουν να αισθάνονται πεινασμένοι τρεις έως πέντε ώρες μετά την τελευταία τους κατανάλωση, αλλά μπορεί να είναι περισσότερο εάν κατανάλωσαν προηγουμένως ένα σημαντικό γεύμα.

Μετά τη γυμναστική

Μετά από ένα έντονο μάθημα τρεξίματος ή boot camp, μετράτε αντίστροφα τα λεπτά μέχρι να ανανεωθείτε με ένα νόστιμο σνακ ή γεύμα. Η άσκηση, ιδιαίτερα μια έντονη ή γεμάτη καρδιο σωματική δραστηριότητα, χρησιμοποιεί θερμίδες και θρεπτικά συστατικά για να τροφοδοτήσει επαρκώς το σώμα μας, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε πείνα.

Η Minchen σημειώνει επίσης ότι η κατάρρευση των μυών κατά τη διάρκεια της άσκησης δημιουργεί την επιθυμία για φαγητό. «Η εκγύμναση του μυϊκού μας ιστού και η διάσπασή του για την τόνωση της οικοδόμησης ισχυρότερου μυϊκού ιστού πυροδοτεί μεγαλύτερη ανάγκη για πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη σε αυτή τη διαδικασία αναδόμησης», λέει. «Χωρίς αυτά τα πολύτιμα μακροθρεπτικά συστατικά μετά την προπόνηση, οι μύες μας δεν θα γίνουν πιο δυνατοί και πιο ανθεκτικοί».

Δεν κοιμήθηκες καλά το βράδυ

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, το να μην κοιμάστε καλά, μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε πεινασμένοι. Σύμφωνα με την Kathleen Winston, PhD, RN, από το Πανεπιστήμιο του Phoenix, αυτά τα δύο μπορεί να μην φαίνονται συνδεδεμένα, αλλά ο ύπνος είναι απαραίτητος για τον έλεγχο της όρεξης.

Πώς λειτουργεί αυτό; Όσο κοιμόμαστε, ο εγκέφαλος και το ανοσοποιητικό μας σύστημα ενισχύονται, ρυθμίζοντας την ορμόνη της πείνας γκρελίνη. Για όσους δεν ξεκουράζονται τακτικά αρκετά, αυτή η ορμόνη είναι υψηλότερη, δημιουργώντας αυξημένη όρεξη, σύμφωνα με την Winston.

Δεν τρώς αρκετή πρωτεΐνη, λίπος και φυτικές ίνες

Εκτός από το να περνάτε μεγάλες περιόδους χωρίς γεύμα, η μη κατανάλωση των σωστών τροφών μπορεί επίσης να δημιουργήσει αυτούς τους πόνους πείνας. Η Groux επισημαίνει ότι όλοι χρειαζόμαστε μια δίαιτα που να είναι ισορροπημένη με επαρκείς ποσότητες πρωτεϊνών, λίπους και φυτικών ινών για να νιώθουμε ικανοποιημένοι. «Η πρωτεΐνη ρυθμίζει τη γκρελίνη και τη λεπτίνη, βοηθώντας μας να νιώθουμε χορτάτοι», εξηγεί. «Το ποιοτικό λίπος βοηθά στην παραγωγή λεπτίνης για να σηματοδοτήσει αυτή την πληρότητα και να επιβραδύνει την πέψη μας».

«Μια υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών πυροδοτεί την παραγωγή λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας, τα οποία προκαλούν το σώμα να αισθάνεται κορεσμένο, μαζί με τη δημιουργία ποικιλίας καλών βακτηρίων του εντέρου στο μικροβίωμα», προσθέτει. «Οι διαλυτές φυτικές ίνες ή οι τροφές που διαλύονται στο νερό τείνουν να μειώνουν την όρεξη και να δημιουργούν ένα αίσθημα πληρότητας».

Έντονο άγχος

Όταν βιώνουμε μια τεταμένη κατάσταση ο οργανισμός μας αυξάνει τη παραγωγή των ορμονών του στρες: αδρεναλίνη και κορτιζόλη. Αυξημένα επίπεδα αυτών των ορμονών ξεγελούν τον οργανισμό σου στη σκέψη ότι είναι υπό επίθεση και χρειάζεται ενέργεια, έτσι ώστε η όρεξή σου αρχίζει να αυξάνεται.

Το στρες μειώνει επίσης τα επίπεδα της χημικής ουσίας σεροτονίνης του εγκεφάλου και μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι πεινασμένη, όταν δεν είσαι. Βάλε στο πρόγραμμα σου χαλαρωτικές ασκήσεις γιόγκα πιο συχνά ή άκου ένα χαλαρωτικό playlist στο σπίτι σου.

Είστε έγκυος ή θηλάζετε

Η Minchen σημειώνει ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η ζήτηση θερμίδων και μακροθρεπτικών στοιχείων του σώματος αυξάνεται προκειμένου να παρέχει το κατάλληλο καύσιμο για την ανάπτυξη του εμβρύου. «Αυτές οι θερμίδες και τα μακροθρεπτικά συστατικά τροφοδοτούν άμεσα την ανάπτυξη και την ανάπτυξη του εμβρυϊκού εγκεφάλου και του σκελετικού, μυϊκού και λιπώδους ιστού για ένα υγιές μωρό», σημειώνει.

Επιπλέον, ο θηλασμός δημιουργεί τεράστια ζήτηση στο σώμα μιας γυναίκας και μπορεί να την κάνει να αισθάνεται πείνα και δίψα.

Πηγή: realsimple.com