11.9 C
Larissa
Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΕΙΔΗΣΕΙΣΑΠΟ ΛΑΡΙΣΑ«Ζεστάθηκαν» οι φούρνοι

«Ζεστάθηκαν» οι φούρνοι

Του Κώστα Γκιάστα
Χρειάστηκε να περάσουν αρκετά χρόνια για να προκύψει μια καλή είδηση από τον κλάδο των αρτοποιών, όχι μόνο στον νομό Λάρισας, αλλά γενικότερα στη χώρα.

Αυτήν έρχεται από την πρόσφατη περίοδο των γιορτών, με τους επαγγελματίες να δηλώνουν αρκετά ικανοποιημένοι, τόσο από το μέγεθος της πελατείας, όσο και από την κατανάλωση, κάτι που επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τον τζίρο των καταστημάτων.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας κ. Μιχάλης Μούσιος όσο και ο πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών νομού Λάρισας Αλέξανδρος Γκούλιος, μιλώντας στην «Ε» περιγράφουν με θετικό πρόσημο την πρόσφατη εορταστική περίοδο, χωρίς όμως να ξεχνούν τους κινδύνους και τις απειλές που βρίσκονται προ των… πυλών των καταστημάτων τους και των εργαστηρίων τους.
Η πρώτη και σημαντικότερη είναι η διαρκής αύξηση των πρώτων υλών. Η δεύτερη είναι το ενεργειακό κόστος και ακολουθούν τόσο το φορολογικό νομοσχέδιο όσο και οι αυξήσεις των μισθών των εργαζομένων. Όλα τα παραπάνω όπως αναφέρουν θα προσπαθήσουν να επωμιστούν οι επιχειρήσεις ή σε δεύτερο χρόνο θα μετακυλιστούν με τη μορφή αυξήσεων σε προϊόντα. Πάντως το τελευταίο διάστημα, παρά τις αδικαιολόγητες αυξήσεις στα άλευρα, δεν υπήρξαν αυξήσεις στο ψωμί το οποίο κυμαίνεται τουλάχιστον για τη Λάρισα από 1.05 ως και 1.30 το καρβέλι (μισόκιλο).
Πιο αναλυτικά:
ΣΤΑΣΗ ΑΝΑΜΟΝΗΣ
Η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδας είχε χαρακτηρίσει αδικαιολόγητες τις αυξήσεις 7%-10% στα άλευρα, όμως παρά τις όποιες αρνητικές εξελίξεις υποστηρίζει πως δεν υπήρξαν αυξήσεις στην τιμή του ψωμιού.
«Παρά τις επιβαρύνσεις στις πρώτες ύλες οι επαγγελματίες καταφέραμε να κρατήσουμε τις τιμές στο ψωμί. Οι τιμές στα άλευρα από τότε μπορεί να παραμένουν σταθερές, αλλά είναι υψηλά σταθερές. Αυτήν την περίοδο είμαστε σε μια στάση αναμονής καθώς δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει στη συνέχεια» αναφέρει ο κ. Μούσιος.
Διαφορετική φαίνεται όμως πως είναι η κατάσταση στα προϊόντα που παράγουν οι φούρνοι εκτός από το ψωμί. Τα τελευταία χρόνια άλλωστε τα καταστήματα που κάποτε έδιναν μόνο ψωμί δεν υπάρχουν, καθώς όλα παράγουν και άλλα προϊόντα γλυκά και αλμυρά, με σκοπό να κρατήσουν τους πελάτες.
«Εκεί δεν ελέγχεται η κατάσταση. Οι πρώτες ύλες παίρνουν αυξήσεις σε μια νύχτα. Είναι τα αλλαντικά, τα γαλακτομικά, τα λάδια, τα τυροκομικά. Εκεί δεν μπορεί να υπάρξει η συγκράτηση των τιμών όπως γίνεται με το βασικό μας προϊόν που είναι το ψωμί και είναι κάτι φυσιολογικό» προσθέτει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας.
Αναφερόμενος στην περίοδο των εορτών εξηγεί πως ήταν η καλύτερη της τελευταίας 5ετίας. «Μετά από αρκετά χρόνια είδαμε καλές ημέρες. Τόσο σε αριθμό πελατείας όσο και σε μέγεθος κατανάλωσης τα πράγματα πήγαν καλά για τους αρτοποιούς. Ήταν μια καλή ανάσα και αυτό μας δίνει δύναμη για τη συνέχεια καθώς οι κίνδυνοι δεν τελειώνουν σε καμία περίπτωση».
Σύμφωνα με το κ. Μούσιο το κόστος της ενέργειας είναι διαχειρίσιμο αυτή τη στιγμή, αλλά με τους ρυθμούς των εξελίξεων (κυρίως των διεθνών), κανείς δεν γνωρίζει πώς θα αλλάξει και σε τι βαθμό. Την ίδια ώρα παρατηρεί πως ναι μεν αποτελούν ευχάριστες εξελίξεις για όλους τους εργαζόμενους, οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και η επαναφορά των τριετιών, καθώς είναι χρήματα που θα «πέσουν» εκ νέου στην αγορά, όμως σύμφωνα με τον κ. Μούσιο όλο αυτό το επωμίζονται οι επιχειρήσεις με στόχο να μην μετακυλιστούν οι αυξήσεις στα προϊόντα.
«ΠΕΣΜΕΝΗ» ΠΕΡΙΟΔΟΣ
Σήμερα, στον νομό Λάρισας, η Συντεχνία Αρτοποιών Λάρισας μετράει περίπου 220 καταστήματα. Σχεδόν σε όλα, σύμφωνα με τον κ. Αλέξανδρο Γκούλιο, πρόεδρο της Συντεχνίας, καταγράφηκαν πολύ καλοί τζίροι στην περίοδο των εορτών, ενώ «Αυτές τις ημέρες όμως η κίνηση είναι πολύ πεσμένη, κάτι που χαρακτηρίζεται φυσιολογικό» εξηγεί στην «Ε».
Ο κ. Γκούλιος προσθέτει ακόμα πως εκτός του κινδύνου του ενεργειακού κόστους (για το μεν ρεύμα υπάρχει κεντρική συμφωνία του κλάδου όχι όμως για το αέριο, με τις τιμές και των δύο να είναι υψηλές) είναι και το ζήτημα της φορολογίας που τους «καίει».
«Εμείς κάναμε ότι μπορούσαμε για να εκφράσουμε τις αντιρρήσεις μας στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο και ελπίζουμε στο καλύτερο δυνατό. Τώρα περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί…» λέει και προσθέτει: «Ο στόχος μας εκτός από το να κρατήσουμε τα καταστήματά μας ανοιχτά είναι και να διατηρήσουμε το κόστος του ψωμιού σε χαμηλά επίπεδα γιατί σκεφτόμαστε τον κόσμο και τα οικονομικά του προβλήματα. Αυτή τη στιγμή πάντως το καρβέλι κυμαίνεται από το 1.05 ως και το 1.30 στον νομό Λάρισας».

eleftheria.gr 

google-news-logo

Ακολουθήστε το larisanew.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις τελευταίες ειδήσεις.

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα